joi, 19 aprilie 2018

Trebuie sa fim atenti la modul in care mancam


Cu totii ne dorim ca mesele pe consumam sa fie cat mai delicioase pentru a ne bucura de acestea, insa putini stiu ca mancatul cu pofta poate sa atraga cateva probleme intrucat cresc cantitatile necesare pentru satietate. De asemenea, fiecare dintre noi consumam ocazional cantitati ridicate de mancare, in special in perioada sarbatorilor, insa sunt tot mai multi cei care fac din asta un obicei, depasind pragul normalului. Controlarea impulsului este dificila si pe aceasta cale sunt atrase si probleme sociale, intrucat obiceiul devine o rusine, insa exista diferite cauze pentru care se ajunge pana intr-un astfel de nivel.

Factori de risc
Asadar, printre factorii de risc se numara problemele de natura psihologica, intrucat cei care obisnuiesc sa consume cantitati ridicate de mancare, de regula, ajung sa aiba o stima de sine scazuta si adesea prefera sa evite iesirile in public. In acelasi timp, mancatul cu pofta este mai des intalnit celor care obisnuiesc sa tina diete, intrucat la finalul acestora ajung sa isi doreasca sa consume mancarurile care pana acum fusesera interzise. Si istoricul familial joaca un rol important in acest sens, insa si varsta conteaza, in ciuda faptului ca fenomenul poate aparea oricand, de regula isi face simtita prezenta in perioada majoratului.

Semne
La fel ca orice tulburare, si aceasta aduce cateva semne, iar printre acestea se numara consumul unor cantitati ridicate de mancare in perioade scurte de timp, impulsul de a manca tot timpul sau lipsa satietatii, indiferent de cantitatile consumate. In acelasi timp, aceste episoade se desfasoara foarte rapid, chiar daca exista riscul de aparitie a senzatiilor de rau si se poate ajunge chiar si ca mesele sa fie consumate in secret. Pot aparea si sentimentele de rusine si vinovatie, insa acestea nu sunt atat de puternice astfel incat sa fie luate masuri. Asadar, severitatea mancatului cu pofta poate sa difere in functie de cantitatile consume si de frecventa acestor episoade.

Mergi la medic
Atunci cand sunt identificate semnele amintite anterior este important sa fie luate masurile adecvate, adica sa se apeleze la medic, insa chiar si discutiile cu prietenii si persoanele apropiate pot fi un pas bun pentru inceput, astfel incat treptat sa se renunte la acest obicei ce se poate dovedi periculos in timp.

Diferite complicatii
Printre complicatiile care pot aparea in urma mancatului cu pofta se numara scaderea considerabila a increderii de sine, dar scade si calitatea vietii, motiv pentru care pot aparea probleme la serviciu si in viata intima, astfel ca bolnavii ajung sa se izoleze de ceilalti si se pot confrunta si cu obezitate. Aceasta din urma aduce la randul sau alte riscuri, printre care afectiuni articulare, la nivelul inimii, diabet, boli respiratorii si nu numai, fiind ideala luarea masurilor potrivite in cel mai scurt timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu