miercuri, 11 aprilie 2018

Care este procedura de prelevare a celulelor stem?


Celulele stem pot duce la vindecarea a peste 80 de afectiuni si se asteapta ca in viitor sa reprezinte solutia si in multe alte cazuri. Asadar, procedura de recoltare celule stem poate sa difere in functie de locul din care acestea sunt prelevate, cele mai populare variante fiind sangele, in cazul caruia se foloseste un aparat special, maduva osoasa prin niste mici injectii sau sangele cordonului ombilical care este foarte bogat in celule stem. Este posibil ca celulele stem sa fie recoltate pentru a fi transplatate ulterior dupa ce celulele canceroase sau bolnave au fost indepartate. Totusi, daca intervine incompatibilitatea atunci se folosesc celulele unui donator.

Prelevare
O procedura foarte comuna este aceea de recoltare a temporara a sangelui din corp, separarea acestuia de celulele stem si mai apoi refolosirea sangelui in corp. Pentru a stimula cresterea numarului de celule stem din sange se vor administra anumite medicamente circa patru sau cinci zile inainte de procedura, urmand ca mai apoi aceasta sa fie pusa in practica dupa ce testele prealabile confirma numarul suficient de celule care circula prin sange. Pentru a fi pusa in practica procedura e nevoie de aproximativ trei ore, urmand ca aceasta sa fie reluata in ziua urmatoare in cazul in care este nevoie.
O alternativa este reprezentata de recoltarea din maduva osoasa, iar in cazul acesteia se foloseste o seringa si un ac foarte subtire care se va insera in diferite zone ale coapsei. De regula este nevoie de anestezia generala pentru ca solutia sa fie pusa in practica, iar cateva ore sunt suficiente in toate cazurile.

Limite impuse
Pot fi impuse niste limite in cazul pacientilor care au urmat tratamente de chimioterapie pentru perioade lungi de timp, caz in care este nevoie de radioterapie inainte de transplantarea celulelor stem pentru ca acestea din urma vor distruge celulele canceroase existente si vor ajuta la oprirea temporara a sistemului imunitar pentru a scadea considerabil riscul incompatibilitatii.

Transplantul
Dupa procedura de recoltare celule stem urmeaza transplantul acestora in cazul in care este nevoie, astfel ca organismul este bine pregatit pentru procedura care urmeaza. Transplantul propriu zis nu dureaza mai mult de cateva ore, iar recuperarea este destul de simpla, insa este nevoie de o monitorizare continua pentru ca celulele sa se „aseze” in maduva osoasa astfel incat sa produca noi celule. Exista si cateva efecte secundare, insa acestea sunt obisnuite pentru fiecare procedura ce implica anestezia generala si nu ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma. Asadar, pacientii se pot simti slabiti, pot avea stari de voma si constata lipsa apetitului, alaturi de dureri de cap, dar nu ar trebui sa persiste mai mult de cateva zile, urmand ca ulterior, treptat, sa fie sesizate beneficiile aduse de celulele stem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu