miercuri, 10 iulie 2019

Acesta este mai mult decat un simplu mit


Ti s-a intamplat des sa ai dureri in gat des si de fiecare data sa ti se recomande sa scoti amigdalele. Dar oare cand trebuie sa ne operam? De ce unele persoane ajung sa se opereze si altele nu? O alta intrebare ar fi, oare doare operatia?Sunt riscuri mai mari pentru vreo categorie de varsta?
Inainte de toate citeste despre mitul scoaterii amigdalelor. Doctormit.ro ne invata si care este  rolul acestora in organism.Amigdalele au un rol important in copilarie, pana la varsta de trei ani pentru ca ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar prin secretia de imunoglobuline.Ele fac parte dintr-un tesut limfatic si reactioneaza la germenii la care este expus copilul, impiedicand infectiile de la nivelul tractului aerodigestiv.

Exista multe zvonuri conform carora, daca scoti amigdalele nu vei mai raci.Conform medicilor, amigdalele pot fi scoase daca s-au petrecut mai multe episoade de infectii intr-un an, anii consecutiv.Amigdalectomia nu mai este practica des in prezent, datorita faptului ca infectiile bacteriene se pot vindeca cu ajutorul antibioticelor.

Amigdalectomia se recomanda ca fiind absolut necesara in urmatoarele situatii:
- hipertrofia amigdalelor care produce tulburari de respiratie, mai ales in timpul somnului si tulburari la inghitire

- sase infectii amigdaliene in ultimul an sau trei infectii/an, trei ani consecutiv.

- complicatii ale infectiilor amigdaliene: generale, cum ar fi cardiopulmonare, articulare si locale, precum, flegmonul periamigdalian, abces parafaringian

- suspiciunea unei formatiuni tumorale amigdaliene
Se cunoaste faptul ca sunt si indicatii relative in ceea ce priveste amigdalectomia, cum ar fi, asimetria amigdaliana, infectii amigdaliene streptococice recurente, respiratie urat mirositoare, trei amigdalite pe an.

In cazul in care medicul specialist recomanda indepartarea amigdalelor, iar pacientul refuza interventia, problemele sale pot persista, chiar evolua.Amigdalitele se pot repeta, infectia putand sa avanseze in tesuturile din jurul amigdalelor sau in organism, determinand complicatii articulare, renale, cardiace in cazul reacutizarilor.In cazul hipertrofiei amigdalelor, pacientul va avea senzatia de sufocare in somn, se va trezi obosit, vocea ii va fi modificata, respiratia si inghititul ingreunate.In cazul unei formatiuni tumorale amigdaliene, aceasta se va extinde, devenind intr-un final simptomatica pentru pacient.

Amigdalectomia se poate efectua la orice varsta, important este ca starea pacientului sa fie buna si indicatia corespunzatoare. Se poate efectua si la copii, dar dupa varsta de trei ani. Daca interventia este realizata sub anestezie generala, aceasta este nedureroasa. In cazul anesteziei locale, poate aparea un usor disconfort. Asadar, gradul de durere si starea psihica a pacientului sunt foarte importante in alegerea tipului de interventie chirurgicala.

Dupa operatie, disconfortul este mai accentuat in cazul adultilor, deoarece amigdalele sunt mai fibrozate, ca urmare, adulti au nevoie de un numar mai mare de zile de recuperare. Copiii se recupereaza mult mai repede si nu resimt durerea atat de intens pentru ca tesutul amigdalian este mai moale si se indeparteaza cu usurinta.

Descopera mai multe informatii din urmatorul material DoctorMit:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu